Äppelinfo

Plocka helst direkt från trädet och lägg i papperskassar, eller i avsedda äppellådor. I plastkassar försämras äpplena snabbt. Mjöliga, övermogna eller ruttna och leriga äpplen tar vi inte emot för mustning. Fallfrukt från beteshagar kan medföra allvarlig smitta, såsom EHEC eller E-coli. Plocka därför aldrig där betande djur går.

Hur skyddar man sig mot rönnbärsmal? I år verkar det ha varit mycket angrepp av rönnbärsmal på äpplena. Det brukar ju vara så vartannat år och förra året var det lite angrepp. Det är bra om du bekämpar dem under våren genom att sätta upp feromonfällor i trädet – det skall göras i samband med blomningstiden. Om det är angripet av något som äter sig in i äpplet, så syns det klart och tydligt utanpå med stora bruna gångar i fruktköttet, vi går igenom och sorterar bort dem. Däremot om det är små svarta prickar går det bra att musta. Förmodligen är det frågan om äppelskorv och den försvinner i pressningen.

Hur mycket must får jag?
Ca 0,6 l/kg äpplen. Hårda och färska äpplen ger mera must. Mjuka och mjöliga äpplen ger mindre mängd och mera fruktkött i musten.
Hur bör jag förvara min Råmust?
Den färska äppelmusten håller ca 2 dagar i kylskåp, sedan kan den börja jäsa.
Pastörisering
Musten värms upp till drygt 80 grader och fylls på i Bag-in-box. Musten kan förvaras i rumstemperatur upp till 1 år efter pastöriseringen. Öppnad box håller sig drygt en månad i kylskåp.

Copyright © Vassbo äppelmusteri