Äppelinfo

Förberedelser och förvaring

Plocka helst direkt från trädet och lägg i papperskassar, eller i avsedda äppellådor. I plastkassar försämras äpplena snabbt. Plocka äpplen av bra kvalitét, ju bättre äpplen desto bättre must. Mjöliga, övermogna eller ruttna och leriga äpplen tar vi inte emot för mustning. Fallfrukt från beteshagar kan medföra allvarlig smitta, såsom EHEC eller E-coli. Plocka därför aldrig där betande djur går.

Hur mycket must får jag?
Ca 0,5 l/kg äpplen. Hårda och färska äpplen ger mera must. Mjuka och mjöliga äpplen ger mindre mängd och mera fruktkött i musten.
Hur bör jag förvara min must?
Den färska äppelmusten håller 4-5 dagar i kylskåp. Alternativt pastörisering eller frysning.
Pastörisering
Musten värms upp till ca 80 grader och fylls på i Bag-in-box. Musten kan förvaras i rumstemperatur upp till 1 år efter pastöriseringen, men sval och mörk plats rekommenderas. Öppnad box håller sig ca en månad i kylskåp.
Frysning
Den färska musten bör frysas så fort som möjligt. Som upptinad bör musten förvaras i kylskåp. Hållbarheten som upptinad är 4-5 dagar i kylskåp.

Copyright © Vassbo äppelmusteri