Äppelinfo

Plocka helst direkt från trädet och lägg i papperskassar, eller i avsedda äppellådor. I plastkassar försämras äpplena snabbt. Mjöliga, övermogna eller ruttna och leriga äpplen tar vi inte emot för mustning. Fallfrukt från beteshagar kan medföra allvarlig smitta, såsom EHEC eller E-coli. Plocka därför aldrig där betande djur går.

Hur skyddar man sig mot rönnbärsmal och äppelvecklare? I fjol var det mycket angrepp av rönnbärsmal och äppelvecklare på äpplena. Det brukar ju vara så vartannat år. Det är bra om du bekämpar dem genom att sätta upp feromonfällor i trädet. Om det är angripet av något som äter sig in i äpplet, så syns det klart och tydligt utanpå med stora bruna gångar i fruktköttet, så gå igenom och sorterar bort dem. Däremot om det är små svarta prickar går det bra att musta. Förmodligen är det frågan om äppelskorv och den försvinner i pressningen.

Hur mycket must får jag?
Ca 0,55 - 0,6 l/kg äpplen. Hårda och färska äpplen ger mera must. Mjuka och mjöliga äpplen ger mindre mängd och mera fruktkött i musten.
Hur bör jag förvara min Råmust?
Den färska äppelmusten håller ca 2 dagar i kylskåp, sedan kan den börja jäsa.
Pastörisering
Musten värms upp till drygt 80 grader och fylls på i Bag-in-box. Musten kan förvaras i rumstemperatur upp till 1 år efter pastöriseringen. Öppnad box håller sig drygt en månad i kylskåp.

Copyright © Vassbo äppelmusteri