Äppelinfo

Plocka helst direkt från trädet och lägg i papperskassar, eller i avsedda äppellådor. I plastkassar försämras äpplena snabbt. Mjöliga, övermogna eller ruttna och leriga äpplen tar vi inte emot för mustning. Fallfrukt från beteshagar kan medföra allvarlig smitta, såsom EHEC eller E-coli. Plocka därför aldrig där betande djur går.

Hur skyddar man sig mot rönnbärsmal och äppelvecklare? Det är bra om du bekämpar dem genom att sätta upp feromonfällor i trädet månadsskiftet juni/juli. Om det är angripet av något som äter sig in i äpplet, så syns det klart och tydligt utanpå med stora bruna gångar i fruktköttet, så gå igenom och sorterar bort dem. Däremot om det är små svarta prickar går det bra att musta. Förmodligen är det frågan om äppelskorv och den försvinner i pressningen.

Hur mycket must får jag?
Ca 0,50 - 0,65 l/kg äpplen. Hårda och färska äpplen ger mera must. Mjuka och mjöliga äpplen ger mindre mängd och mera fruktkött i musten.

Pastöriserad eller Råmust
Pastöriserad must är hållbar ca 1 år. Förvaras helst mörkt och svalt! Den färska äppelmusten dvs Råmust håller endast ett par dagar innan den börjar jäsa. Man måste därför ta om hand den rätt så omgående, endera att man fryser musten eller så låter man den börja jäsa, tex om man vill göra cider!

Copyright © Vassbo äppelmusteri